Starostlivosť o práčku

V úvode by som chcela poďakovať pánovi Fisherovi, ktorý v roku 1908 zostrojil prvú elektrickú práčku a tým sa nezmazateľne zapísal do histórie. Ušetril totiž neskutočnú drinu a čas veľkému počtu žien po celom svete, ale čo je najdôležitejšie, ušetril kopec času MNE!

Predstava prať všetky tie veci v rukách ma normálne desí. Kedže periem každý deň, neviem si môj život bez tohto vynálezu predstaviť. A aby mi slúžil ešte dlhú dobu, patrične sa oň aj starám.

Čistenie práčky

Ako sa správne starať o práčku?

Čistíte svoju práčku?

Možno si poviete, že a na čo. To aj práčka sa má nejako čistiť? Však keď sa pozriem do vnútra, krásne sa leskne čistotou. Priznám sa, pri starej práčke som to tiež s čistením nepreháňala. Práčka prala, prádlo bolo vypraté a bubon tak krásne lesklý.

V tej dobe som si ešte dostatočne neuvedomovala, že pri každom praní sa z oblečenia uvoľňujú nečistoty, ktoré so zvyškami plnidiel z práškov a gélov bežne dostupných na trhu, kolujú v „črevách“ tohto skvelého pomocníka.

Po ukončení pracieho cyklu síce práčka špinavú vodu vypustí, ale bohužiaľ, vždy v nej nejaká vlhkosť spolu so zvyškami pracích prostriedkov, vláknami z oblečenia a mastnoty ostane. No a to je dokonalým prostredím pre množenie baktérií, plesní a v neposlednom rade k usadzovaniu vodného kameňa.

Nevonia vám práve vyprané prádlo?

Vedeli ste, že ak je ohrevné teleso zanesené od nečistôt, zvýši sa doba ohrevu vody, spotreba energie a hrozí, že nám práčka odíde navždy? Ak práčku nečistíme, v takejto špine potom perieme prádlo a nečudo, že nám tak už nevonia, alebo sa na ňom objavili „záhadné fľaky“. Naše veci sú síce vyprané, ale nie čisté. No a zo zanesených vlákien tiež vznikajú rôzne kožné problémy.

Z týchto dôvodov si dovoľujem povedať, že čistenie práčky nie je o nič menej dôležité, ako bežné upratovanie, čistenie kúpeľne alebo WC. To, čo je ale treba čistiť, je bohužial skryté. Najviac „prekvapení“ sa skrýva pod bubnom, v šuplíku, tesniacej gume a hadičkách.

Ako spoznáme čistú práčku

Okrem bubna, žiarivého ako zrkadlo, musí voňať! Po otvorení šuplíka, dvierok, alebo po vybratí práve vypraného prádla, musíme cítiť vôňu pracieho prášku alebo aviváže. Nič iné.

Na prádle, ktoré sa práve dopralo, nesmú byť žiadne fľaky (hovorí sa im aj záhadné, čiže také, ktoré pred praním na oblečení neboli). Tesniaca guma a sklo na dvierkach musí byť po dokončení pracieho cyklu bez nečistôt a mastnoty.

Tak ako? Lovíte po prečítaní týchto riadkov v pamäti, kedy ste asi naposledy tomuto pomocníkovi dopriali “wellness”? Neviete, či to bolo minulý týždeň, pred dvomi mesiacmi alebo pred polrokom?

Chcete mať prádlo čisté, alebo dokonale vyprané?

Vďaka Čističu práčok od Eurony sa vám to podarí. Obsahuje kyselinu citrónovú a iontový inhibítor, ktorý používajú aj stáčiarne minerálnych vôd na čistenie trubíc a tak perfektne odstraňuje usadeniny z komerčných, t.j. bežne dostupných pracích prostriedkov. Dokonca sa zbavíte aj vodného kameňa nielen z bubna ale aj z odpadového systému.

Ak chcete prejsť na pranie s pracími prostriedkami od Eurony, je potrebné práčku predtým dôkladne vyčistiť a zbaviť ju zvyškov z bežne dostupných pracích prostriedkov z drogérie.

Pokiaľ ste práčku ešte nečistili, alebo si nespomínate kedy naposledy, možno bude potrebné čistenie zopakovať.

ČISTIČ PRÁČKY

ČISTIČ PRÁČKY

Na bežnú údržbu už potom bude stačiť 1 čistič na 3 mesiace. Majitelia práčok staršieho dáta pozor! Zvážte, či je čistič možné použiť, nakoľko je celkom možné, že práčku pokope držia práve tie usadeniny vodného kameňa a nánosy nečistôt 🙂

Ak máte konkrétny problém, s ktorým si neviete dať rady, neváhajte ma kontaktovať s vašou správou TU alebo telefonicky +421 915 261 415.

Rada vám pomôžem.

Vaša Lenka

Šetri svoj čas ekologicky, prihlás sa na odber noviniek a získaj Návod ako vyčistiť každý fľak, či škvrnu úplne ZDARMA!

Copyright © 2024 Ing. Lenka Strelcová